Loading...

niedziela, 22 grudnia, 2024

Co kryje się za produktami „light”

Sklepowe półki uginają się pod naporem zdrowych i dietetycznych produktów typu light. Jednak w rzeczywistości zdrowe, dietetyczne i light to one są tylko w nazwie.
Nawet jeśli mamy na opakowaniu informację o tym, że w danym produkcie ilość cukru została zredukowana wcale nie oznacza to, że w ogóle go nie ma. Zwykle jest ona jedynie zmniejszona, a na miejsce „odciągniętego” cukru dodawane są inne, niejednokrotnie nawet bardziej niezdrowe i tuczące substancje. W przypadku czekolad cukier zastąpiony jest najczęściej tłuszczem. Natomiast jeśli chodzi o inne produkty, zamiast białych kryształów spotkamy w nich, np. syrop glukozowo- fruktozowy, czy ekstrakt słodowo- jęczmienny. W przypadku „zdrowego” i „dietetycznego” musli typu light możemy zobaczyć, że dodawane są do niego owoce kandyzowane.
Jak widać w produktach typu light cukier często zostaje zastąpiony o wiele gorszymi składnikami. Niektóre wersje standardowe są wbrew pozorom zdrowsze i bardziej dietetyczne.