W skład naszej diety wchodzą produkty zbożowe. Większość z nas preferuje jednak produkty zbożowe z białej mąki. Żywieniowcy radzą nam jednak jedzenie produktów pełnoziarnistych. Dlaczego? Otóż produkty zbożowe z białej mąki zawierają znikomą ilość potrzebnych nam witamin i minerałów. Z kolei produkty zbożowe pełnoziarniste to źródło kwasu foliowego, niacyny, magnezu, cynku, fosforu i żelaza. W produktach zbożowych pełnoziarnistych znajduje się również duża ilość błonnika. Organizm potrzebuje go w równym stopniu, co składników mineralnych i witamin. Zawarty w pełnoziarnistych produktach zbożowych błonnik zmniejsza wchłanianie tłuszczy zawartych w pożywieniu i poprawia pracę układu pokarmowego. Źródłem błonnika są nie tylko pełnoziarniste produkty zbożowe, ale także warzywa i owoce. Na rynku dostępne są również produkty sztucznie wzbogacone błonnikiem. Jeżeli więc nasz dieta jest uboga w pełnoziarniste produkty zbożowe, w owoce i warzywa sięgajmy po gotowe produkty, do których został dodany błonnik.