Wpadamy szybko do sklepu i błyskawicznie robimy zakupy. Rzadko kiedy mamy czas na przechadzanie się między półkami i skrupulatne wybieranie kolejnych produktów spożywczych. O czytaniu etykiet możemy zapomnieć. Powinniśmy jednak pamiętać, że popełniamy poważny błąd. W naszym kraju nadal nie przywiązuje się większej uwago do tego, co się je i jakie produkty kupuje. Daleko nam do wysublimowanych Francuzów, którzy mają świadomość wyboru zdrowych produktów żywnościowych. Etykieta na produkcie spożywczym jest bardzo ważna. Generalnie informuje nas o tym, jakie składniki zawiera. Im mniej jest tych składników, tym produkt jest zdrowszy. Skład produktów jest podawany w sposób malejący, czyli to co jest na początku w największej ilości znajduje się w produkcie. Jeśli jest to np. cukier, to naprawdę powinniśmy się zastanowić, czy dany produkt kupować. Czytajmy też dokładnie nazwy. Jeśli chcemy kupić prawdziwe masło, a to ono jest najzdrowsze, nie dajmy się nabrać na różnego typu podróbki. Prawdziwe masło będzie się nazywało po prostu masło, a nie na przykład: śmietankowe. Inwestujmy w produkt pełnowartościowy, chociaż może droższy.