Ostatnimi czasy coraz łatwiej odnaleźć na sklepowych półkach warzywa i owoce, opisane jako ekożywność. Ich obecność zdaje się sugerować, że dostępne dotychczas produkty spożywcze nie były w pełni wartościowe, co może wywoływać pewne zaniepokojenie. Rzeczywiście, moda na żywność ekologiczną to swoisty powrót do korzeni, odpowiedź na narodzone w XX wieku metody chemiczne, które miały zapewnić uzyskiwanie dobrych i bogatych plonów za każdym razem, niezależnie od zaistniałych warunków biologicznych. W miarę upływu czasu człowiek zaczął jednak dostrzegać przykre konsekwencje tego ulepszania żywności, upatrując je w zwiększonej ilości chorób cywilizacyjnych i podwyższonemu ryzyku zapadalności na nowotwory. Ekożywność to produkty hodowane w całkowitej zgodzie z naturą, które mają człowiekowi do zaoferowania wyłącznie naturalne bogactwo cennych właściwości odżywczych: pierwiastków, witamin i innych ważnych mikroelementów. Tego rodzaju produkty wzrastają na specjalnych farmach ekologicznych, których istnienie zatwierdzają kompetentne organy nadzorcze.