Stan naszego zdrowia i prawidłowa waga zależą od właściwie ułożonego jadłospisu, który zapewni organizmowi wszystkie niezbędne witaminy, minerały, tłuszcze i węglowodany. Urozmaicony jadłospis powinien zawierać węglowodany. Nie wszystkie węglowodany są jednakowo wartościowe.
Do tych najbardziej wartościowych należą węglowodany złożone. Węglowodany złożone zawarte są w pełnoziarnistych produktach zbożowych. Dlatego na talerzach powinna codziennie znaleźć się porcja grubej kaszy lub ciemnego makaronu czy ryżu. Zamiast białego pieczywa, które także dostarcza węglowodanów, ale tych prostych, które w nadmiarze prowadzą do otyłości na talerzach powinno zagościć pieczywo razowe i pieczywo typu graham.
Codziennie powinniśmy dostarczać także witamin. Dla organizmu bardzo ważne są wszystkie witaminy, ale szczególnie ważna jest witamina A, C, D i witaminy z grupy B. Znajdziemy je przede wszystkim w warzywach i owocach, produktach pełnoziarnistych, roślinach strączkowych. Z kolei tłuszczy powinniśmy dostarczyć dodając do potraw oleje roślinne.