Tarczyca to gruczoł wydzielania wewnętrznego, który wpływa na nasz metabolizm i jednocześnie wpływa na gospodarkę wapniem i fosforem. Źle funkcjonująca tarczycy może odbić się na stanie naszego zdrowia. Właściwą pracę tego gruczołu zapewnia jod, stąd konieczność stosowania produktów, które zawierają ten pierwiastek. Niewielkie ilości jodu zawiera mięso i produkty mleczne. Produkty te muszą znaleźć się w diecie osób zdrowych (w celach profilaktycznych), ale też w diecie osób, u których zdiagnozowano niedoczynność lub nadczynność tarczycy. Produkty te zawierają nie tylko niewielką ilość jodu, ale przede wszystkim dużą ilość białka także niezbędnego tarczycy. Szczególnie bogatym źródłem jodu są morskie ryby. Nie musimy jeść drogich ryb, wystarczy jeśli będziemy jeść poławiane w Bałtyku śledzie czy flądry. Korzystajmy także z soli z dodatkiem jodu oraz pijmy dostępną w sklepach jodowaną wodę. Każdy z nas, a zwłaszcza kobiety w ciąży i kobiety karmiące piersią, powinien dziennie wypić 2 l takiej wody.