Największą odpowiedzialność za narastające problemy zdrowotne współczesnych społeczeństw zaczyna przypisywać się przede wszystkim nowym metodom produkcji żywności. Nawet osoby, które mają świadomość tego, jak negatywnie wpływać mogą na ich zdrowie określone substancje i produkty spożywcze, często nie mają wyboru, gdyż w sklepach z ich zasięgu cenowego znajdują się tylko takie produkty i marki. Przemysłowa skala produkcji żywności sprawia, że praktycznie każde gospodarstwo domowe ma dzisiaj dostęp do produktów, które jeszcze kilka dekad temu były bardzo trudno dostępne. W przeszłości kurczaki były jednak całkowicie naturalne – dzisiaj, w celu przyspieszenia ich hodowli i szybszego uzyskania przychodu z tytułu ich sprzedaży, stosuje się w ich chowie m.in. antybiotyki i hormony wzrostu. Wszystko to znajduje się później w samym mięsie, które po zaskakująco atrakcyjnych cenach nabyć można w praktycznie każdym, nawet najmniejszym osiedlowym sklepie. Konserwanty, barwniki i inne wypełniacze powszechnie spotykane we wszystkich tego typu produktach muszą mieć na zdrowie człowieka zły wpływ.