Od dawna wiadomo, że jedzenie ryb i wszelkich produktów pochodnych jest dobre dla zdrowia. Ale czy na pewno zawsze? Jak się okazuje, na przykład paluszki rybne, wcale nie muszą być nazbyt zdrowe, chociażby ze względu na ich długotrwałe mrożenie. Jednak w większości przypadków ryby to naprawdę samo zdrowie. Jedzenie produktów rybnych szczególnie mocno zalecane jest kobietom w ciąży. Co ciekawe, najzdrowsze ryby to te, które hodowane są w wodach słodkich i sztucznych zbiornikach. Niektóre gatunki ryb morskich mogą być bowiem zanieczyszczone wszystkim tym, co przedostaje się z morza do ich organizmów. W każdym razie ryby to zdrowe tłuszcze i kwasy Omega-3 a także wiele innych składników odżywczych pozytywnie wpływających na ludzkie zdrowie. Jeśli już chcemy zjeść zdrową rybę to warto wcześniej poszukać w internecie informacji na temat tego, które ryby są najzdrowsze. I na koniec jedna ważna rada. Jeśli rybka to najlepiej smażona beztłuszczowo albo smażona krótko. Tłustą panierkę lepiej sobie darować. Dzięki temu wydobędziemy z niej jak najwięcej łatwostrawnego białka.