Cały świat ogarnęła ostatnio moda na żywność ekologiczną. Nic dziwnego, jest ona bowiem pozbawiona chemicznych nawozów i innych środków ochrony roślin, które spożyte wraz z jedzeniem nie pozostają obojętne dla naszego zdrowia i samopoczucia. Unia Europejska kładzie obecnie bardzo duży nacisk na to, żeby propagować rolnictwo zrównoważone i ekologiczne. Istnieje szereg programów unijnych i dotacji, które przeznaczone są właśnie dla rolników prowadzących taką produkcję.
Powstaje również wiele nowych sklepów z żywnością zdrową i ekologiczną. Można w nich zakupić warzywa i owoce prosto od producenta, ale także nabiał, jaja, mięso, pieczywo razowe na zakwasie z mąki orkiszowej, przetwory, kasze, ryże, mąki i wiele innych wartościowych produktów.
Jest to niezwykle pozytywny trend, któremu naprawdę warto jest ulec i zmienić swój sposób odżywiania. Dobrze jest także pomyśleć o nie korzystaniu z żywności przetworzonej i samemu przygotowywać to, co można w domu. A można naprawdę wiele, wystarczą tylko dobre chęci i zdrowe produkty.