Zwykle nie zastanawiamy się nad tym co jemy. A to błąd. Wprawdzie nasz organizm może odrzucać niektóre potrawy, ale dobrze jest jeśli sami zbadamy sprawę. Niektóre produkty nie są zalecane przez dietetyków. I to nie bez powodu.
A zatem co powinno zniknąć z naszych kuchni? Przede wszystkim przetwory mięsne i rybne zawierające konserwanty i polepszacze. Dotyczy to sałatek rybnych, gotowych wędlin itp. Smalec również powinien zniknąć z naszej kuchni. Tak lubiane przez nas dodatki w postaci ketchupów, sosów, majonezów i dressingów również powinny zniknąć z naszej kuchni. Ograniczmy również biały cukier i sklepowe słodycze. To samo dotyczy syntetycznych słodzików. Zresztą czasem po zażyciu takiego czujemy się niedobrze. Znak, że należy odstawić. Potrawy w formie proszkowanej i płynnej zawierające glutaminian sodu również powinny zniknąć z naszych półek. Zupki w proszku – dobra potrawa na szybko. Ale na dłuższą metę niezdrowa.
Niektóre potrawy nie są wskazane dla naszego zdrowia. Oczywiście jeśli od czasu do czasu je zjemy to nic się nie stanie. Ale na dłuższą metę nie są one wskazane.