Pewne produkty wchodzące w skład potraw przygotowywanych w diecie śródziemnomorskiej są wyjątkowo korzystne dla naszego serca. Dieta boga w te produkty pozwoli uchronić serce przed wieloma chorobami. Do produktów wyjątkowo korzystnych dla naszego serca należą pomidory. Pomidory zawierają potas zapobiegający arytmii serca, witaminę K wpływającą na krzepliwość krwi i likopen chroniący przed miażdżycą. Kolejny produkt to tłuste ryby morskie. Są w nich niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 chroniące przed zawałem i miażdżycą, obniżające nieznacznie ciśnienie. Prawidłowe zaopatrzenie całego organizmu w krew zapewnia wapń. W połączeniu z potasem wpływa na prawidłowy poziom ciśnienia. Najlepszym źródłem wapnia jest oczywiście mleko i jego przetwory. Trzeba jednak wybierać nabiał o niskiej zawartości tłuszczu, aby ograniczyć dostarczanie odpowiedzialnych za rozwój miażdżycy tłuszczy zwierzęcych. Kolejne zalecane produkty to oleje roślinne, a przede wszystkim olej rzepakowy i oliwa z oliwek.