Loading...

niedziela, 08 września, 2024

Lepiej unikaj produktów „light”

Produkty „light” są obecne wśród gazowanych napojów, słodyczy, czy płatków śniadaniowych. Dla niektórych to magiczne słowo w nazwie jest gwarancją, że są one idealne dla osób na diecie i w ogóle nie tuczą. Wbrew pozorom nie ma chyba większej pułapki żywieniowej na rynku niż owe produkty „light”.
Nawet jeśli „dietetyczne” przekąski zawierają mniej cukry niż ich standardowe wersje, nie oznacza to, że są w rzeczywistości odchudzone. Dodaje się do nich za to inne składniki, które mają zrekompensować brak cukry tak, by nie straciły one na smaku i teksturze. Przykładem są tego typu czekolady. Zawierają one co prawda mniej cukru, ale zazwyczaj jest ona zastępowany tłuszczem. Cukier w produktach „light” jest zwykle ukryty pod nazwami, takimi jak: syrop glukozowo- fruktozowy, owoce kandyzowane, ekstrakt słodowo- jęczmienny, czy syrop cukru brązowego.
Jak widać, produkty „light” wcale takie dietetyczne nie są. Czasem ich standardowe wersje, zawierające normalny cukier są zdrowsze. Dlatego nie dajmy się zwieść pięknym nazwom.