Loading...

niedziela, 22 grudnia, 2024

Naturalne produkty lecznicze

Nasze upodobania żywieniowe coraz częściej się zmieniają, wprowadzamy do jadłospisów produkty o właściwościach leczniczych. Do tych produktów należy papryczka peperoncino. Ostry smak ta papryczka zawiera obecności kapsaicyny. Substancja ta ma także właściwości przeciwmiażdżycowe, wpływa na lepsze trawienie, działa przeciwbólowo. Rośliną numer jeden jest czystek. Bogaty w polifenole przyczynia się do podniesienia odporności organizmu. Coraz więcej zwolenników mają także ziarna amarantusa. Ziarna te mogą bezpiecznie jeść osoby uczulone na gluten i chore na celiakię.
Amarantus jest bardzo bogaty w składniki odżywcze, dostarcza potasu, magnezu, wapnia, fosforu, kwasu foliowego, nienasyconych kwasów tłuszczowych, witaminy A, E, B6 i błonnika. Dieta urozmaicona o ziarna amarantusa korzystnie wpływa na układ krążenia, koi nerwy, wzmacnia kości.
Bogata w składniki odżywcze jest też komosa ryżowa. Nie uczula, jest bogata w białko, cynk, potas, żelazo i witaminy z grupy B. Komosa ryżowa to jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy.