Czytanie etykiet na produktach, które kupujemy na co dzień, wciąż nie jest szczególnie powszechne, chociaż da się zauważyć rosnącą liczbę konsumentów, którzy przed włożeniem czegoś nowego do koszyka, zapoznają się z treścią etykiety zawierającej skład takiego produktu. Chociaż bowiem niektóre towary na półkach wyglądają bardzo ekskluzywnie i są zaprojektowane w taki sposób, aby przypominały coraz popularniejsze produkty regionalne bio, ich skład w ogóle nie sugeruje, by były przygotowywane w zgodzie z zasadami zdrowego żywienia. Jednocześnie firmy, które faktycznie posiadają odpowiednie certyfikaty potwierdzające jakość ich procesu produkcyjnego mogą sprzedawać dzisiaj swoje towary nie tylko z odpowiednim oznaczeniem, ale po dużo wyższej cenie. Jest to także powód, dla którego sklepy z ekologiczną żywnością odnoszą coraz większe sukcesy w miastach, gdzie nie brakuje zamożnych klientów. Oni mają już dzisiaj na tyle dużą świadomość, by celowo dopłacać za konkretny towar o podwyższonej jakości.