Loading...

niedziela, 22 grudnia, 2024

Pomoc w wybieraniu produktów

W ostatnim czasie rośnie znaczenie programów informacyjnych i kampanii społecznych, które za główny cel stawiają sobie oswojenie konsumentów z ich przywilejami. Kluczowe z punktu widzenia prowadzonej polityki prozdrowotnej powinno być również uświadamianie klientów sklepów spożywczych w zakresie składu konkretnych produktów. To właśnie poprzez zbyt częste spożywanie przetworzonej żywności powstają dzisiaj najpoważniejsze problemy zdrowotne, począwszy od otyłości, przez cukrzycę, na chorobach serca kończąc. I coraz częściej tego typu schorzenia są diagnozowane wśród dzieci i młodzieży, co dodatkowo uwidacznia, jak ogromny wpływ na samopoczucie, wygląd i kondycję człowieka ma to, co spożywa on na co dzień. A ponieważ dzieci rzadko kiedy same zarządzają własnym jadłospisem, to uświadomienie ich rodziców powinno być głównym zadaniem instytucji rządowych i organizacji pozarządowych. Tylko wspólny front rodziców, nauczycieli, lekarzy i dietetyków czy trenerów jest w stanie sprawić, że społeczeństwo zacznie patrzeć na jedzenie w innych kategoriach.